Εκδηλώσεις
19.30
Διάλεξη της Αύρας Σιδηροπούλου με τίτλο: «Θέατρο, Τεχνολογία, Διαμεσολάβηση: Μία Φαινομενολογική Προσέγγιση της Σύγχρονης Σκηνοθεσίας»
Η Διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ, Νικηφόρου Φωκά 130 στο Ρέθυμνο, την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 ώρα 19:30
Η παρούσα ομιλία εξέτασε θεωρητικά και εμπειρικά την αντίληψη ότι στις σύγχρονες πολυμεσικές και διαμεσικές παραστασιακές μορφές, η εγγενής αμεσότητα του θεάτρου σχετικοποιείται διαρκώς και ενίοτε καταργείται, καθώς oι ψηφιακές τεχνολογίες «αλλάζουν τους αντιληπτικούς μηχανισμούς μας, τον τρόπο που βλέπουμε και, το πιο σημαντικό, τον τρόπο που σκεφτόμαστε» (Αronson 2005).
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη σύγκρουση του πραγματικού με το ψηφιακό στοιχείο είναι πολλά και άμεσα συνδεδεμένα με την οντολογία της θεατρικής τέχνης:
- Ποιες χαρές και ποιες παγίδες φέρνει στην επιφάνεια η καταλυτική παρουσία της ψηφιακής πλαισίωσης στο παραστασιακό τοπίο του 21ου αιώνα;
- Mε ποιους τρόπους η έννοια της εικονικής πραγματικότητας έχει συνεισφέρει, επαναπροσδιορίσει ή ανατρέψει παραδοσιακά καίριους άξονες της δραματουργίας όπως η δομή, η αφήγηση και οι χαρακτήρες;
- Κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί η συνάντηση του ζωντανού με το ψηφιακό είδωλο να προσφέρει μία ουσιαστική εμπειρία θέασης; Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τη δική της σκηνοθετική δουλειά, η ομιλήτρια θα αναλύσει κάποια από αυτά τα ζητήματα, περιγράφοντας μία μέθοδο εργασίας, στην οποία η φιλοσοφία που δομεί τη mise-en-scène αντλεί από τη δραματουργική, αισθητική αλλά και φιλοσοφική σύγκρουση του υλικού και του άυλου στοιχείου.
H Δρ. Αύρα Σιδηροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ παράλληλα διευθύνει και την Καλλιτεχνική Ομάδα Persona.
H έρευνά της επικεντρώνεται στη θεωρία της σύγχρονης θεατρικής πράξης, με έμφαση στη σκηνοθεσία. Άρθρα και επιστημονικές της μελέτες έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους (Comparative Drama, Οxford Journals, Routledge, Methuen Bloomsbury, κ.α.). Έχει συγγράψει δύο (2) μονογραφίες: Directions for Directing: Theatre and Method (Routledge, 2018) και Authoring Performance: The Director in Contemporary Theatre (Palgrave Macmillan, 2011). Έχει επίσης επιμεληθεί και συν- επιμεληθεί δύο (2) διεθνείς συλλογικούς τόμους και αφιερώματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Σκηνοθέτις η ίδια, έχει παρουσιάσει δουλειά της και έχει διοργανώσει θεατρικά εργαστήρια και ομιλίες σε Κύπρο, Ελλάδα, H.Π.Α., Τουρκία, Ιράν, Εσθονία, Λετονία, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Λίβανο και Ισραήλ. Έχει υπάρξει επισκέπτρια ερευνήτρια στα πανεπιστήμια Columbia, Massachusetts Institute of Technology και CUNY-Martin E. Segal Theatre Center (ΗΠΑ), Freie University (Γερμανία), Queen Mary University, University of Surrey και University of Leeds (Μεγάλη Βρετανία), και στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο (Ιαπωνία) με υποτροφία της Japan Foundation.
Ενδεικτικό καλλιτεχνικό έργο: σκηνοθεσία των έργων Ο Θείος Βάνιας του Anton Chekhov (Λευκωσία, 2023), Τroy Τοο της Karen Malpede στο HERE Arts Center (Νέα Υόρκη, 2023), Machinal της Sophie Treadwell για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (2022) και Enter Hamlet (της ίδιας), κατόπιν πρόσκλησης, στο Verona Shakespeare Fringe Festival 2022.