Αστροφυσική, Διάστημα
Παρέλαση των Πλανητών: Αστροβραδιές στο Ηράκλειο με φορητά τηλεσκόπια
Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνει δύο αστροβραδιές αφιερωμένες στην εντυπωσιακή παρέλαση πλανητών που κοσμεί αυτό το διάστημα τον νυχτερινό ουρανό, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025, 19:00 - 21:00, στα Τείχη Ηρακλείου, Δασάκι Προμαχώνα Ιησού.
Ο Βασίλης Χαρμανδάρης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαστημικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος
Ο κ. Βασίλης Χαρμανδάρης, Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, έχει επιλεγεί ως μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαστημικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency; ESA) για περίοδο τριών ετών, με έναρξη τον Ιανουάριο του 2025.O κ. Χαρμανδάρης είναι ο πρώτος Έλληνας επιστήμονας, ο οποίος διορίζεται σε αυτό το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο.
Ο Γαλαξίας μας είναι ένας τεράστιος μαγνήτης που για πρώτη φορά χαρτογραφείται σε 3 διαστάσεις
Χάρη σε νέες εξελιγμένες τεχνικές, διαστημικές αποστολές και νέα όργανα παρατήρησης, η Αστρονομία έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή όπου, όχι μόνο η θέση στον ουρανό, αλλά και η απόσταση όλων των ουρανίων σωμάτων από εμάς μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια.
Χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, για τη μελέτη βίαιων φαινομένων γύρω από Υπερμαζικές Μαύρες Τρύπες
Ο Ιωάννης Λιοδάκης, μεταδιδακτορικός υπότροφος της NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall (Marshall Space Flight Center), έλαβε πρόσφατα την υψηλού κύρους και ιδιαίτερα ανταγωνιστική χρηματοδότηση ERC Starting Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.
Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για έρευνα στις υπερμεγέθεις μελανές οπές
Το πρόγραμμα ERC της Μαρίας Χαρίση, συνδυάζοντας μετρήσεις με παρατηρήσεις της μεταβλητότητας όλων των κβάζαρ που βρίσκονται σε αυτήν την ίδια περιοχή, φιλοδοξεί να προσδιορίσει επακριβώς το διπλό σύστημα που εκπέμπει τα βαρυτικά κύματα.
Νέα επιστημονικά δεδομένα στον δρόμο προς την εξιχνίαση της δημιουργίας του Σύμπαντος, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ
Αποτελέσματα παρατηρήσεων της τελευταίας 25ετίας, που δημοσιεύονται σήμερα στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics, αναφέρονται σε ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη υποβάθρου βαρυτικών κυμάτων χαμηλών συχνοτήτων, που υπόσχονται πρωτόγνωρες ανακαλύψεις στη μελέτη του σχηματισμού και της εξέλιξης του Σύμπαντός μας και των γαλαξιών που το κατοικούν. Τα βαρυτικά αυτά κύματα αποδίδονται κυρίως σε ζεύγη υπερμεγεθών μαύρων τρυπών, με μάζες εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες από αυτές του Ήλιου, που περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη, λόγω βαρυτικής έλξης.
Επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο του «ξαφνικού θανάτου» των αστεριών όταν προσεγγίζουν μαύρες τρύπες
"Η πόλωση του φωτός μπορεί να προσφέρει μοναδικές πληροφορίες για τις διεργασίες σε αυτά τα αστροφυσικά συστήματα", λέει ο Γιάννης Λιοδάκης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αστρονόμος στο Finnish Centre for Astronomy with ESO (FINCA) και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής «Αιμίλιος Χαρλαύτης» της Ελληνικής Αστρονομικης Εταιρείας 2023 στον Ραφαήλ Σκαλίδη
Ο Ραφαήλ Σκαλίδης, απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή επίσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, τον Σεπτέμβριο του 2022.
Μυστήριος πίδακας που εκτοξεύεται από μαύρη τρύπα αποκαλύπτει τα μυστικά του!
Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε τον IXPE για να παρατηρήσει τον φλογαστέρα Markarian 501. Η μητρική μαύρη τρύπα του Markarian 501 βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου ελλειπτικού γαλαξία στον αστερισμό του Ηρακλή.
Το σύμπαν είναι κατανοητό!
Από τη Μεγάλη έκρηξη έως τον σχηματισμό Πρώτων Άστρων και Γαλαξιών!
Η Δρ. Βασιλική Παυλίδου μας ταξίδεψε στα άδυτα του σύμπαντος δίνοντας απαντήσεις σε απλά ερωτήματα: Πώς δημιουργήθηκε; Γιατί διαστέλλεται ασταμάτητα, με μεγάλη ταχύτητα; Πώς ήταν το σύμπαν, εάν ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο; Τι γνωρίζουμε για το μυστήριο της σκοτεινής ύλης; Τί είναι σκοτεινή ενέργεια; Διαθέτει σήμερα η επιστήμη τα εργαλεία για την αποκρυπτογράφηση του σύμπαντος;
Σελίδες:12 | Επόμενη >