Αστροφυσική, Διάστημα
Επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο του «ξαφνικού θανάτου» των αστεριών όταν προσεγγίζουν μαύρες τρύπες
Η πόλωση του φωτός μπορεί να προσφέρει μοναδικές πληροφορίες για τις διεργασίες σε αυτά τα αστροφυσικά συστήματα», λέει ο Γιάννης Λιοδάκης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αστρονόμος στο Finnish Centre for Astronomy with ESO (FINCA) και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής «Αιμίλιος Χαρλαύτης» της Ελληνικής Αστρονομικης Εταιρείας 2023 στον Ραφαήλ Σκαλίδη
Ο Ραφαήλ Σκαλίδης, απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή επίσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, τον Σεπτέμβριο του 2022.
Μυστήριος πίδακας που εκτοξεύεται από μαύρη τρύπα αποκαλύπτει τα μυστικά του!
Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε τον IXPE για να παρατηρήσει τον φλογαστέρα Markarian 501. Η μητρική μαύρη τρύπα του Markarian 501 βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου ελλειπτικού γαλαξία στον αστερισμό του Ηρακλή.
Το σύμπαν είναι κατανοητό!
Από τη Μεγάλη έκρηξη έως τον σχηματισμό Πρώτων Άστρων και Γαλαξιών!
Η Δρ. Βασιλική Παυλίδου μας ταξίδεψε στα άδυτα του σύμπαντος δίνοντας απαντήσεις σε απλά ερωτήματα: Πώς δημιουργήθηκε; Γιατί διαστέλλεται ασταμάτητα, με μεγάλη ταχύτητα; Πώς ήταν το σύμπαν, εάν ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο; Τι γνωρίζουμε για το μυστήριο της σκοτεινής ύλης; Τί είναι σκοτεινή ενέργεια; Διαθέτει σήμερα η επιστήμη τα εργαλεία για την αποκρυπτογράφηση του σύμπαντος;
Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης 2022»
Την 4η ετήσια Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης» με τίτλο «Όταν οι μαύρες τρύπες επηρεάζουν τους γαλαξίες», έδωσε για το 2022 η τιμώμενη ομιλήτρια Françoise Combes, κάτοχος της έδρας Γαλαξίες και Κοσμολογία στο Collège de France και διακεκριμένη αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο Παρισιού, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, στις 14.00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΙΤΕ.
Ραδιοτηλεσκόπιο “ΑΡΓΟΣ”: Το ΙΤΕ ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν
Μια ευρωπαϊκή σύμπραξη, της οποίας ηγείται το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE), κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 3 εκ. ευρώ, για τον σχεδιασμό ενός νέου υπερσύγχρονου ραδιοτηλεσκοπίου και την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής για την ανάλυση αστρονομικών δεδομένων.
Αστρονόμοι ανακαλύπτουν δίδυμο γιγάντιων μελανών οπών που χορεύουν αγκαλιασμένες στην καρδιά μακρινού γαλαξία
Κλειδωμένες σε ένα επικό κοσμικό βαλς 9 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες φαίνεται να περιφέρονται η μία γύρω από την άλλη κάθε δύο χρόνια.
Κυκλώματα που αναπτύχθηκαν στο ΙΤΕ, στην παρθενική πτήση του πυραύλου «Ariane 6»
Το SIDLOC θεωρείται ένα κρίσιμο μέρος του μέλλοντος στο διάστημα και προσδοκάται ότι θα θέσει ένα νέο στάνταρ στην επιτήρηση διαστημικών αντικειμένων.
Σημαντική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) σε μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) απένειμε στην Δρ. Carolina Casadio, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, την εξαιρετικά ανταγωνιστική ερευνητική χρηματοδότηση ERC - Starting Grant, για την πρότασή της με θέμα τη μελέτη της Σκοτεινής Ύλης.
Φτωχά σε μέταλλα – Υπέρλαμπρα σε ακτίνες Χ!
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό αστρονομίας Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, παρέχει νέα δεδομένα για τη συσχέτιση της εκπομπής ακτινοβολίας Χ από μαύρες τρύπες και αστέρια νετρονίων (αστρικά πτώματα), και της χημικής σύστασης των αστρικών πληθυσμών όπου εντοπίζονται.
Σελίδες:12 | Επόμενη >