Αστροφυσική, Διάστημα | Νέα

Αστροφυσική, Διάστημα

Φίλτρο με λέξεις κλειδιά
Φίλτρο με βάση το έτος
Χρηματοδότηση-από-το
27.09.2023
Χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, για τη μελέτη βίαιων φαινομένων γύρω από Υπερμαζικές Μαύρες Τρύπες
Αστροφυσική, ERC, Επιχορήγηση

Ο Ιωάννης Λιοδάκης, μεταδιδακτορικός υπότροφος της NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall (Marshall Space Flight Center), έλαβε πρόσφατα την υψηλού κύρους και ιδιαίτερα ανταγωνιστική χρηματοδότηση ERC Starting Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Ερευνήτρια-του-Ινστιτούτου
06.09.2023
Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για έρευνα στις υπερμεγέθεις μελανές οπές
Αστροφυσική, ERC, Επιχορήγηση, Αστεροσκοπείο

Το πρόγραμμα ERC της Μαρίας Χαρίση, συνδυάζοντας μετρήσεις με παρατηρήσεις της μεταβλητότητας όλων των κβάζαρ που βρίσκονται σε αυτήν την ίδια περιοχή, φιλοδοξεί να προσδιορίσει επακριβώς το διπλό σύστημα που εκπέμπει τα βαρυτικά κύματα.

Νέα-επιστημονικά-δεδομένα
29.06.2023
Νέα επιστημονικά δεδομένα στον δρόμο προς την εξιχνίαση της δημιουργίας του Σύμπαντος, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ
Αστροφυσική, Αστεροσκοπείο, Δημοσίευση

Αποτελέσματα παρατηρήσεων της τελευταίας 25ετίας, δημοσιεύονται σήμερα στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics.

Επιστήμονες-μελετούν-το
15.05.2023
Επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο του «ξαφνικού θανάτου» των αστεριών όταν προσεγγίζουν μαύρες τρύπες
Αστροφυσική, Αστεροσκοπείο, Δημοσίευση

"Η πόλωση του φωτός μπορεί να προσφέρει μοναδικές πληροφορίες για τις διεργασίες σε αυτά τα αστροφυσικά συστήματα", λέει ο Γιάννης Λιοδάκης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αστρονόμος στο Finnish Centre for Astronomy with ESO (FINCA) και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το-Βραβείο-Καλύτερης
03.04.2023
Το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής «Αιμίλιος Χαρλαύτης» της Ελληνικής Αστρονομικης Εταιρείας 2023 στον Ραφαήλ Σκαλίδη
Αστροφυσική, Βραβείο, Επιχορήγηση

Ο Ραφαήλ Σκαλίδης, απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή επίσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μυστήριος-πίδακας-που
28.11.2022
Μυστήριος πίδακας που εκτοξεύεται από μαύρη τρύπα αποκαλύπτει τα μυστικά του!
Αστροφυσική, Συνεργασία, Φύση

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε τον IXPE για να παρατηρήσει τον φλογαστέρα Markarian 501. Η μητρική μαύρη τρύπα του Markarian 501 βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου ελλειπτικού γαλαξία στον αστερισμό του Ηρακλή.

Το-σύμπαν-είναι
02.11.2022 | 19:00
Το σύμπαν είναι κατανοητό!
Αστροφυσική

Από τη Μεγάλη έκρηξη έως τον σχηματισμό Πρώτων Άστρων και Γαλαξιών!

Η Δρ. Βασιλική Παυλίδου μας ταξίδεψε στα άδυτα του σύμπαντος δίνοντας απαντήσεις σε απλά ερωτήματα: Πώς δημιουργήθηκε; Γιατί διαστέλλεται ασταμάτητα, με μεγάλη ταχύτητα; Πώς ήταν το σύμπαν, εάν ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο; Τι γνωρίζουμε για το μυστήριο της σκοτεινής ύλης; Τί είναι σκοτεινή ενέργεια; Διαθέτει σήμερα η επιστήμη τα εργαλεία για την αποκρυπτογράφηση του σύμπαντος;

Διακεκριμένη-Διάλεξη-«Νικό
06.10.2022 | 14:00 - 15:30
Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης 2022»
Αστροφυσική, Διάλεξη

Την 4η ετήσια Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης» με τίτλο «Όταν οι μαύρες τρύπες επηρεάζουν τους γαλαξίες», έδωσε για το 2022 η τιμώμενη ομιλήτρια Françoise Combes, κάτοχος της έδρας Γαλαξίες και Κοσμολογία στο Collège de France και διακεκριμένη αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο Παρισιού, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, στις 14.00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΙΤΕ.

Ραδιοτηλεσκόπιο-“ΑΡΓΟΣ”:-
29.08.2022
Ραδιοτηλεσκόπιο “ΑΡΓΟΣ”: Το ΙΤΕ ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν
Αστροφυσική

Μια ευρωπαϊκή σύμπραξη, της οποίας ηγείται το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE), κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 3 εκ. ευρώ, για τον σχεδιασμό ενός νέου υπερσύγχρονου ραδιοτηλεσκοπίου και την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής για την ανάλυση αστρονομικών δεδομένων.

Αστρονόμοι-ανακαλύπτουν-δί
24.02.2022
Αστρονόμοι ανακαλύπτουν δίδυμο γιγάντιων μελανών οπών που χορεύουν αγκαλιασμένες στην καρδιά μακρινού γαλαξία
Αστροφυσική, Αστεροσκοπείο, Δημοσίευση

Κλειδωμένες σε ένα επικό κοσμικό βαλς 9 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες φαίνεται να περιφέρονται η μία γύρω από την άλλη κάθε δύο χρόνια.

Σύνολο: 14 | Εμφάνιση 1 - 10

Σελίδες:12  | Επόμενη >