Διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο στα Μαθηματικά Γενικής Σχετικότητας και Ρευστών από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας | Νέα

Ανακοινώσεις

Διεθνές_Μεταπτυχιακό_Θερινό_Σχολείο_στα__Μαθηματικ
13.08.2024

Διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο στα Μαθηματικά Γενικής Σχετικότητας και Ρευστών από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΥΜ-ΙΤΕ), σε συνεργασία με το Simons Laufer Mathematical Sciences Institute (SLMath) των ΗΠΑ διοργάνωσε διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο με θέμα Mathematics of General Relativity and Fluids (Μαθηματικά Γενικής Σχετικότητας και Ρευστών), μια κεντρική περιοχή των Μαθηματικών με εντυπωσιακές πρόσφατες εξελίξεις. Το σχολείο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο Κρήτης από 22 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2024 (Mathematics of General Relativity and Fluids, Summer Graduate School 2024: https://general-relativity-fluids-school.iacm.forth.gr/index.html).

Στο θερινό σχολείο συμμετείχαν περίπου 70 μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο. Νέοι Έλληνες φοιτητές και ερευνητές έλαβαν μέρος στο σχολείο και συμμετείχαν ενεργά σε ομάδες εργασίας με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σκοπός ήταν η δημιουργία επιστημονικών δεσμών των Ελλήνων μαθηματικών με συναδέλφους τους στο εξωτερικό.

Τις διαλέξεις έδωσαν κορυφαίοι ερευνητές του κλάδου μεταξύ των οποίων οι Καθηγητές Μιχάλης Δαφέρμος των Πανεπιστημίων Princeton και Cambridge, Juhi Jang του Πανεπιστημίου Southern California, Igor Rodnianski του Πανεπιστημίου Princeton και Δημήτριος Χριστοδούλου του ETH Zürich. Τις εργασίες του θερινού σχολείου άνοιξαν με σύντομες ομιλίες τους η Καθηγήτρια Παναγιώτα Δασκαλοπούλου του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και εκ των διοργανωτών ο Καθηγητής Γρηγόριος Φουρνόδαυλος.

Η υλοποίηση αυτής της διοργάνωσης στην Κρήτη, έφερε κοντά για δυο εβδομάδες μερικούς από τους καλύτερους υποψήφιους διδάκτορες κορυφαίων πανεπιστημίων της Αμερικής και της Ευρώπης οι οποίοι συμμετείχαν μαζί με Έλληνες φοιτητές στις εργασίες του σχολείου. Η αλληλεπίδραση αυτή είχε μοναδικό χαρακτήρα και ήταν πολλαπλά ευεργετική για τους συμμετέχοντες αλλά και για τα ιδρύματα που το διοργάνωσαν.

Οργανωτές του Μεταπτυχιακού Θερινού Σχολείου Mathematics of General Relativity and Fluids ήταν οι Καθηγητές Γρηγόριος Φουρνόδαυλος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλης Δαφέρμος των Πανεπιστημίων Princeton και Cambridge, Juhi Jang του Πανεπιστημίου Southern California και Igor Rodnianski του Πανεπιστημίου Princeton

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της διοργάνωσης υλοποιήθηκε από το European Research Council (ERC starting grant 2022, project 101078061 SINGinGR), συνεισφέροντας έτσι καθοριστικά στην άρτια ολοκλήρωσή του. Επιπλέον, το Simons Laufer Mathematical Sciences Institute (SLMath), ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα μαθηματικών στον κόσμο που εδρεύει στο Berkeley των ΗΠΑ συνέβαλε στην οργάνωση και μερική χρηματοδότηση του θερινού σχολείου.