Διάλεξη της Merih Erol με θέμα "Μια παρατεταμένη προσφυγιά: Η περίπτωση των Αρμενίων στην Ελλάδα στο μεσοπόλεμο" | Νέα

Εκδηλώσεις

Διάλεξη_της_Merih_Erol_με_θέμα_"Μ
25.04.2024

Διάλεξη της Merih Erol με θέμα "Μια παρατεταμένη προσφυγιά: Η περίπτωση των Αρμενίων στην Ελλάδα στο μεσοπόλεμο"

Στο πλαίσιο των διαλέξεων του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 8.30 μ.μ. ο Tομέας Οθωμανικής Ιστορίας φιλοξενεί ομιλία της Merih Erol, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Özyeğin της Κωνσταντινούπολης, με τίτλο: "Μια παρατεταμένη προσφυγιά: Η περίπτωση των Αρμενίων στην Ελλάδα στο μεσοπόλεμο"

Στην περίοδο 1920-1922, περίπου 90.000–100.000 Αρμένιοι έφυγαν από την Τουρκία καθώς ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τις πόλεις της Μικράς Ασίας από τις κατοχικές δυνάμεις των Συμμάχων. Μαζί με τις οικογένειες που αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά, περίπου 8.500 ορφανά Αρμενίων μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από διεθνείς εργάτες αρωγής. Η Ελλάδα ήταν από τους βασικούς αποδέκτες (εκτός από τη Συρία και τον Λίβανο) των Αρμενίων προσφύγων μετά τον εκτοπισμό τους από τη Μικρά Ασία. Εστιάζοντας στην Ελλάδα, η έρευνά μου επιδιώκει να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη μελέτη των μεταναστευτικών σχημάτων και των μετακινήσεων των χριστιανικών πληθυσμών της ανατολικής Μεσογείου ως συνέπεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου που έληξε ουσιαστικά με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο ακαδημαϊκός χώρος ως προς τη σύγχρονη αρμενική ιστορία έχει στραφεί κυρίως στη μελέτη της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έρευνα όσον αφορά την μετα-γενοκτονική ιστορία και την εμπειρία των Αρμενίων σε διάφορα μέρη της διασποράς. Ως εκ τούτου, αυτή η διάλεξη θα παρέχει μια μελέτη περίπτωσης μιας αρμενικής κοινότητας επιζώντων, εκείνων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα χειροκροτήθηκε από τη διεθνή κοινότητα για τη φιλόξενη και φιλική στάση της απέναντι στους Αρμένιους, όμως υπάρχει αρχειακό υλικό που δείχνει ότι οι τοπικές αρχές και οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί περίθαλψης δεν συμφωνούσαν πάντα όσον αφορά τις διάφορες προκλήσεις σχετικά με την αποίκηση και την αποκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων. Στη διάλεξή μου, θα διερευνήσω διάφορες πτυχές της αναγκαστικής μετανάστευσης των Αρμενίων προς την Ελλάδα, την επείγουσα βοήθεια που προσφέρθηκε στα Αρμένια ορφανά και πρόσφυγες, τη στέγαση και εγκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων, τoν επαναπατρισμό τους στη Σοβιετική Αρμενία και ζητήματα ελληνικής υπηκοότητας.

Η διάλεξη θα γίνει στην ελληνική γλώσσα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διάλεξη διαδικτυακά ΕΔΩ.