Η Σύνοδος Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας | Νέα

Εκδηλώσεις

Η_Σύνοδος_Προέδρων_των_Ερευνητικών_Κέντρων_και_Τεχ
16.04.2024

Η Σύνοδος Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, η 160η Σύνοδος Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων, υπό την Προεδρία του καθ. Νεκτάριου Ταβερναράκη, Προέδρου του ΙΤΕ, ο οποίος εκτελεί χρέη Συντονιστή της Συνόδου για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Μάξιμος Σενετάκης και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας καθ. Αθανάσιος Κυριαζής.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), Πρόεδροι και Εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου (ΠΟΣΕΕΙΙΔ).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τα Ερευνητικά Κέντρα, όπως η χαρτογράφηση και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των Κέντρων, η ανάγκη ενίσχυσης των Ερευνητικών Ιδρυμάτων με νέες θέσεις εργασίας, θέματα σχετικά με τις Επιτροπές ισότητας φύλων και καταπολέμησης των διακρίσεων, τα κτηριακά έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η θέση της Ελλάδας στην κατηγορία Widening στο μελλοντικό πρόγραμμα-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτενώς συζητήθηκαν επίσης ζητήματα νομοθετικά, εργασιακά και διοικητικά, που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε, ακόμα μια φορά, τη σημασία της συνάντησης των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, σε μηνιαία βάση, που δίνει την ευκαιρία για συζήτηση και συντονισμό για την ερευνητική στρατηγική που χαράσσεται από την Πολιτεία. Η χρηματοδότηση της έρευνας αποτελεί επένδυση με μακροπρόθεσμο και πολλαπλασιαστικό όφελος για την Κοινωνία και την Οικονομία της Χώρας, καθώς, εκτός από τα καινοτόμα ερευνητικά επιτεύγματα που προκύπτουν, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην προέλκυση επιστημόνων από το εξωτερικό (brain gain), προσελκύονται εξαιρετικά ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις, ιδρύονται νεοφυείς εταιρείες, και εκπαιδεύονται χιλιάδες νέοι επιστήμονες».