Ανακοινώσεις
Διοργάνωση Χειμερινού Σχολείου της ΙΕΕΕ σε Επεξεργασία Ήχου και Φωνής από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ
Το Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργάνωσε, με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή από όλο τον κόσμο, το διεθνές Winter School on Speech and Audio Processing for Immersive Environments and Future Interfaces της IEEE Signal Processing Society (IEEE SPS Winter School on SAIE 2012, http://www.s3p-saie.eu/), 16 - 20 Ιανουαρίου 2012, στο ΙΤΕ, στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Επρόκειτο για μια σειρά εκπαιδευτικών διαλέξεων από διεθνώς διακεκριμένους ερευνητές εμπειρογνώμονες στον τομέα της επεξεργασίας ήχου και φωνής. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κάλυψαν όλο το φάσμα της επικοινωνίας και μετάδοσης φωνητικών και ηχητικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν θέματα όπως αναγνώριση και σύνθεση ομιλίας, κωδικοποίηση και συμπίεση σημάτων ήχου και φωνής, μαθηματικά μοντέλα ανάλυσης ηχητικών σημάτων, καταγραφή φωνής και ήχου σε συνθήκες θορύβου με ένα ή περισσότερα μικρόφωνα, και τρισδιάστατη αναπαραγωγή ήχου με 2 ή περισσότερα ηχεία. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και εργαστηριακά μαθήματα, στα οποία παρουσιάστηκαν συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και από διάφορα άλλα εργαστήρια του εξωτερικού, σε κάποια από τα παραπάνω θέματα του Σχολείου.
Πολλές από τις τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν πρόκειται, σχετικά σύντομα, να αναδειχθούν σε ένα πρότυπο εργαστηριακό χώρο τρισδιάστατης αναπαραγωγής και ηχογράφησης ήχου που βρίσκεται στο υπό κατασκευή στο νέο κτήριο του ΙΤΕ, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για δημιουργία και μελέτη «ευφυών» περιβαλλόντων (Διάχυτης Νοημοσύνης), καθώς η χρήση ήχου και φωνής αποτελεί ένα φυσικό τρόπο αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή.
Το Χειμερινό αυτό σχολείο είναι το 4ο κατά σειρά που διοργανώνεται από την IEEE Signal Processing Society στα πλαίσια του προγράμματος «Seasonal Schools in Signal Processing - S3P». Τα προηγούμενα έτη πραγματοποιήθηκαν σε Ολλανδία, Αυστρία και Ταϊβάν. Φέτος, συμμετείχαν σαράντα ερευνητές και φοιτητές - καθώς και 10 διακεκριμένοι ομιλητές - απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκτός από την κατάρτιση που έλαβαν, είχαν τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή και να συνομιλήσουν και με άλλους επιστήμονες του χώρου.