Ανοιχτή Εκδήλωση ΙΤΕ «Η Ιατρική Ακριβείας στη Σύγχρονη Ζωή» | Νέα

Εκδηλώσεις

Ανοιχτή_Εκδήλωση_ΙΤΕ_«Η_Ιατ
09.06.2023 - 09.06.2023
19:00

Ανοιχτή Εκδήλωση ΙΤΕ «Η Ιατρική Ακριβείας στη Σύγχρονη Ζωή»

Εκδήλωση για το ευρύ κοινό με θέμα «Η Ιατρική Ακριβείας στη σύγχρονη ζωή», πραγματοποίησε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 στις 19.00, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, Αίθουσα Καστελλάκη, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών των 40 χρόνων από την ίδρυσή του.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με την αναδυόμενη προσέγγιση της Ιατρικής Ακριβείας, η οποία προσαρμόζει την περίθαλψη και θεραπεία του ασθενούς με βάση το ιδιαίτερο γενετικό του προφίλ. Η προσέγγιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας για εξατομικευμένη πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ογκολογικές παθήσεις, καρδιολογικά νοσήματα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, με στόχο την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των νοσούντων ατόμων.

Ομιλίες:

19:00 – 19:20: Κωνσταντίνος Στρατάκης, Διευθυντής Ερευνών ΙΜΒΒ, Επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας ΔΙΓΕΝΙΑ
«Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογή της Έρευνας στη Σύγχρονη ζωή»

19:20 – 19:40: Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης & Πρόεδρος ΙΤΕ
«Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα και Αλτσχάιμερ: Η πανδημία του 21ου αιώνα»

19:40 – 20:00: Σοφία Αγγελάκη, Καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Ο ρόλος της Ιατρικής Ακριβείας στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου»

20:00 – 20:20: Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Φαρμακολογία του Μέλλοντος: Γονίδια, Κύτταρα, Ιστοί, Νανοσυσκευές. Τα νέα φάρμακα.»

20:20 – 20:40: Στυλιανός Αντωναράκης, Oμότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Γενεύης
«Η ακρίβεια της τύχης»

Το ΙΤΕ αναπτύσσει και συμμετέχει ενεργά στις εθνικές πρωτοβουλίες προώθησης της Ιατρικής Ακριβείας, εγκαινιάζοντας, το 2015, τη Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας στην Κρήτη. Μάλιστα το Ίδρυμα συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα (ΕΔΙΑΝ), ενώ το 2022 δημιούργησε το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Βιολογίας (ΕΔΙΜΟ). Οι Εμβληματικές αυτές Δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας έχουν ως στόχο την αξιοποίηση της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας.

Event Brochure