Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023 | Νέα

Ανακοινώσεις

Το_Ίδρυμα_Τεχνολογίας_και_Έ
15.05.2023

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023

Στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023 συμμετείχε το ΙΤΕ, 9-11 Μαΐου 2023, στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Το ΙΤΕ επέδειξε καινοτόμα συστήματα που αναπτύσσονται στα ερευνητικά του εργαστήρια, στα Ινστιτούτα Πληροφορικής, Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και Επιστημών Χημικής Μηχανικής.

  • Αυτόνομο, μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα (drone) με επαυξημένες ικανότητες παρακολούθησης και επιτήρησης, όπως ανίχνευση, αναγνώριση και παρακολούθηση αντικειμένων/στόχων και ανίχνευση και αξιολόγηση κινδύνων σε θαλάσσια περιβάλλοντα. Η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνικών υπολογιστικής όρασης και μηχανικής μάθησης, το καθιστούν ικανό να αναλάβει απομακρυσμένες, πλήρως αυτόνομες αποστολές, καθώς δύναται ναπλοηγηθεί σε αφιλόξενα, ή ακόμα και εχθρικά περιβάλλοντα, όπου η εύρεση θέσης μέσω GPS ή άλλων εσωτερικών αισθητήρων παρεμποδίζεται.

  • Την Εκάτη, ένα ρομποτικό σύστημα με ικανότητες βάδισης και αναρρίχησης. Η ξεχωριστή, βιολογικά εμπνευσμένη σχεδίαση της, σε συνδυασμό με το ενσωματωμένο σύστημα κενού και τις ειδικά σχεδιασμένες πολυλειτουργικές βεντούζες, της επιτρέπουν να προσκολλάται σε οποιαδήποτε επιφάνεια ανεξάρτητα από την κλίση, ακόμη και ανάποδα. Οι δυνατότητες αυτές καθιστούν την Εκάτη ένα ιδανικό σύστημα για αποστολές επιθεώρησης, έρευνας και διάσωσης, καθώς και συλλογής δεδομένων σε δύσβατες περιοχές.
  • Κύκλωμα RFFE (Radio Frequency Front End) με εξαιρετικά μικρές διαστάσεις, δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης, λειτουργίες εκπομπής / λήψης και συχνότητας ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες. Η ανάπτυξη του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε για την χρήση του σε μίκρο-δορυφόρους, και θα ενσωματωθεί σε σύστημα σηματοδότησης δορυφόρων στα πλαίσια του έργου SiDLΟC της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

  • Επιφάνεια καμουφλάζ βασισμένη σε μετα-υλικά, σχεδιασμένη να αντιμετωπίζει όχι μόνο τις ανακλάσεις ραντάρ παρέχοντας προσαρμόσιμες ιδιότητες απόκρισης (δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα σε απορρόφηση, ανάκλαση ή εξοστράκιση της ακτινοβολίας), αλλά και να απορροφά υπέρυθρη ακτινοβολία αποτρέποντας την θερμική ανίχνευση και την στόχευση με λέιζερ.

  • Μονολιθικά ολοκληρωμένα μικροκυματικά κυκλώματα πομποδεκτών, βασισμένα σε τεχνολογίες GaN-on-Si και GaN-on-SiC, για χρήση σε RADAR και λοιπές εφαρμογές υψηλής συχνότητας και ισχύος.
    Η πρώτη Ελληνική Πιλοτική Γραμμή Νανοηλεκτρονικής, για την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών κατασκευής για μελετητικά γραφεία σχεδιασμού κυκλωμάτων, χρησιμοποιώντας την μοναδική τεχνολογία της ομοεπίπεδης (coplanar) μονολιθικής μικροκυματικής ολοκλήρωσης και την "εργαλειοθήκη" - κανονισμό κατασκευής αυτών (process design kit).

  • Thorax-D, προσομοίωση ερευνητικού έργου που αφορά την ανάπτυξη ελαφρών και ευέλικτων προστατευτικών ενδυμάτων για καθημερινή χρήση από προσωπικό σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου. Ο σκοπός του έργου είναι διττός. Αφενός, στοχεύει στην κατασκευή εύκαμπτων και ελαφριών πάνελ θωράκισης, βάρους μικρότερου των 6.5 kg/m2 και αφετέρου στην κατασκευή μη εύκαμπτων πάνελ θωράκισης για βαλλιστική προστασία επιπέδου III.

Στην έκθεση DEFEA, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ως μέλος του Enterprise Europe Network στην Ελλάδα, διοργάνωσε ένα B2B Matchmaking Event, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν 295 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ εταιρειών και φορέων από την αμυντική βιομηχανία, που συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας & Ασφάλειας. Επίσης, στις 8 Μαΐου διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Συνδέοντας την Έρευνα με την Αμυντική Βιομηχανία», η οποία έλαβε χώρα με στόχο την ενημέρωση του Ελληνικού Οικοσυστήματος Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας για προγράμματα και δραστηριότητες Ε&Α στην αμυντική βιομηχανία.