Εκλογή Διευθυντή στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ | Νέα

Ανακοινώσεις

Εκλογή_Διευθυντή_στο_Ινστι
21.03.2023

Εκλογή Διευθυντή στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ

O καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης επανεξελέγη στις 21.02.2023 Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ. Η εκλογή πραγματοποιήθηκε από επταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης που ορίσθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με Προέδρο την καθ. Καλλιόπη Πετράκη.

Ο διορισμός του, για τη δεύτερή του θητεία, στη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας δημοσιεύθηκε στις 17.03.2023 (ΦΕΚ 242 ΥΟΔΔ/17.03.2023).

Σύντομο βιογραφικό

Ο Βασίλης Χαρμανδάρης έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1989. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις ΗΠΑ και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Αστροφυσική από το Iowa State University το 1995. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο CEA/Saclay και διετέλεσε υπότροφος Marie Curie στο Αστεροσκοπείο Παρισιού (Γαλλία). Το 1999 επέστρεψε στο Astronomy Department του Cornell University (ΗΠΑ), όπου εργάστηκε για 6 χρόνια με την ερευνητική ομάδα που κατασκεύασε τον υπέρυθρο φασματογράφο (IRS) του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer, το οποίο εκτοξεύθηκε από τη NASA τον Αύγουστο του 2003. Από το 2005 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου από το 2014 βρίσκεται στη βαθμίδα του Καθηγητή Παρατηρησιακής Αστροφυσικής. Κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και εκλέχθηκε ως ο πρώτος διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ τον Ιανουάριο του 2019.

Ο κ. Χαρμανδάρης διατελεί επίσης Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ευρωπαϊκού δικτύου «Opticon-RadioNET-Pilot», Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ευρωπαϊκού περιοδικού αστρονομίας «Astronomy & Astrophysics», και είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών συμβουλίων και επιτροπών.

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό, διοικητικό και διδακτικό έργο του είναι διαθέσιμες στην προσωπική του ιστοσελίδα: http://www.physics.uoc.gr/~vassilis