Η ερευνήτρια του IMBB Παναγιώτα Ποϊράζη εκλέχθηκε Γενική Γραμματέας της FENS | Νέα

Ανακοινώσεις

Η_ερευνήτρια_του_IMBB_Παναγιώ
20.07.2022

Η ερευνήτρια του IMBB Παναγιώτα Ποϊράζη εκλέχθηκε Γενική Γραμματέας της FENS

Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής FENS Forum, το οποίο προσέλκυσε πάνω από 8000 συμμετέχοντες στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της FENS ανακοίνωσε τη νέα του εκλεγμένη ηγεσία. Μαζί με τον Ole Kiehl (εκλεγμένο Πρόεδρο) και την Aniko Korosi (εκλεγμένη ταμία), η Δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη, Διευθύντρια Ερευνών στο IMBB-ΙΤΕ, θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και διοίκηση της FENS ως η νέα Γενική Γραμματέας της.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστημών (FENS) ιδρύθηκε το 1998 στο πρώτο Φόρουμ για τις Ευρωπαϊκές Νευροεπιστήμες και είναι ο κύριος οργανισμός για τις νευροεπιστήμες στην Ευρώπη. Η FENS εκπροσωπεί επί του παρόντος 44 εταιρείες νευροεπιστημών σε 33 ευρωπαϊκές χώρες.

Η FENS είναι η φωνή της ευρωπαϊκής νευροεπιστήμης, εκπροσωπώντας περισσότερους από 21.000 Ευρωπαίους νευροεπιστήμονες. Οι δραστηριότητές της καλύπτουν πέντε ευρείες περιοχές: επιστημονικές συναντήσεις, τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση, ενημέρωση και υπεράσπιση της έρευνας στις νευροεπιστήμες και προώθηση της συμμετοχής επιστημόνων στην ομοσπονδία, ενώ εκδίδει το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Neuroscience.

Η FENS προωθεί τις νευροεπιστήμες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στους φορείς χρηματοδότησης και στο ευρύ κοινό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Προωθεί επίσης την ερευνητική αριστεία και διευκολύνει τις ανταλλαγές και τη δικτύωση μεταξύ νευροεπιστημόνων εντός του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και πέραν αυτής.

Η ηγεσία της FENS αποτελείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Επιτροπή και το Συμβουλευτικό Συμβούλιο.

  • Αποτελούμενο από εκπροσώπους των εταιρειών τακτικών και συνδεδεμένων μελών, και την Εκτελεστική Επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο της FENS.
  • Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία, τους προέδρους των Μόνιμων Επιτροπών και της Επιτροπής Φιλοξενούσας Εταιρείας. Είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και διοίκηση του οργανισμού.
  • Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο αποτελείται από τον προηγούμενο Πρόεδρο, τον εκλεγμένο Πρόεδρο, τον Εκλεγμένο Γενικό Γραμματέα και τον εκλεγμένο Ταμία.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής έχουν θητεία 4 ετών. Ως εκλεγμένα μέλη, υπηρετούν πρώτα στη Συμβουλευτική Επιτροπή για δύο χρόνια πριν αναλάβουν τον επίσημο ρόλο τους στην Εκτελεστική Επιτροπή για άλλα δύο χρόνια. Η Δρ. Ποϊράζη θα υπηρετήσει τη FENS από το 2022-2024 ως εκλεγμένη Γενική Γραμματέας και από το 2024-2026 ως Γενική Γραμματέας.

Σύντομο βιογραφικό

Η Παναγιώτα Ποϊράζη είναι Διευθύντρια Ερευνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου «Δενδρίτες» στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ). Έχει πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και διδακτορικό στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Η ερευνά της εστιάζεται στην κατανόηση του ρόλου των δενδριτών σε πολύπλοκες λειτουργίες του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις υπολογιστικής μοντελοποίησης, συχνά σε συνδυασμό με πειράματα. ‘Εχει συμβάλλει σημαντικά την κατανόησή του τρόπου με τον οποίο μεμονωμένοι νευρώνες επεξεργάζονται πληροφορίες, αποκαλύπτοντας το ρόλο των δενδριτών στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων. Η Δρ. Ποϊράζη έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για τα ακαδημαϊκά της επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένης της υποτροφίας του Einsten Foundation Berlin, του Ερευνητικού Βραβείου Alexander von Humboldt Wilhelm Bessel του Humboldt Foundation, του ERC Starting Grant και του βραβείου EMBO YIP, μεταξύ άλλων. Είναι μέλος του EMBO, ιδρυτικό μέλος του Association of ERC Grantees και ήταν η πρώτη Πρόεδρος του Δικτύου Αριστείας FENS-Kavli.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της FENS:
https://www.fens.org/news-activities/news/fens-newly-elected-leadership

Η σελίδα του εργαστηρίου της Δρ. Ποϊράζη στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ: www.dendrites.gr