Η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά της νόσου Parkinson στο επίκεντρο ερευνητικού προγράμματος που συντονίζεται από το ΙΤΕ | Νέα

Βιοεπιστήμες, Βιοτεχνολογία

Η_ανάπτυξη_νέων_θεραπευτικ
19.05.2021

Η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά της νόσου Parkinson στο επίκεντρο ερευνητικού προγράμματος που συντονίζεται από το ΙΤΕ

Το νέο ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα PANTHER που αφορά στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά της νόσου του Parkinson, θα συντονίσει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ). Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο καθ. Γιώργος Γαρίνης, Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Ερευνών στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024.

Το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην κατανόηση της νόσου του Parkinson και την ανάπτυξη νέων θεραπειών, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οι επιδράσεις της ασθένειας, ο σταδιακός εκφυλισμός και θάνατος των νευρικών κυττάρων των πασχόντων. Τα υπάρχοντα φάρμακα έχουν περιορισμένη και συμπτωματική δράση και περιορίζονται σε αγωνιστές της ντοπαμίνης. Η δυσχέρεια στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων έγκειται κυρίως στην ανεπάρκεια μεθόδων για τη πρόγνωση και θεραπεία της νόσου, στην πολυπλοκότητα της δομής του εγκεφάλου, τον περιορισμένο αριθμό δραστικών ουσιών που μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, στη δυσκολία ανάπλασης ή αντικατάστασης του εκφυλισμένου νευρικού ιστού και τέλος στην έλλειψη αξιόπιστων ζωικών μοντέλων για τον προκλινικό έλεγχο νέων αντιπαρκινσονικών φαρμάκων.

«Το ερευνητικό πρόγραμμα PANTHER θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω αναγνώριση του Ινστιτούτου ως χώρου αριστείας στην έρευνα, στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», εξήγησε ο καθηγητής Γιώργος Γαρίνης.

Το έργο PANTHER θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη τριών, διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητικών εργαστήριων, με μακρόχρονη εμπειρία στην μελέτη γενετικά τροποποιημένων ζωικών-μοντέλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων με προηγμένες μεθόδους γενετικής και μοριακής βιολογίας. Ειδικότερα, εκτός από το εργαστήριο του καθηγητή Γιώργου Γαρίνη, συμμετέχουν τα εργαστήρια του Νεκτάριου Ταβερναράκη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ καθώς και της Δρ. Carol Murphy, Ερευνήτριας Β' του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ. Στη σύμπραξη συμμετέχει επίσης η SyNoesis Therapeutics με επικεφαλής τον Δρ. Θανάση Σπαθή, μια βραβευμένη για την καινοτομία της εταιρεία, με εξειδικευμένο προσωπικό και αποκλειστική και διακεκριμένη δράση στο χώρο της ανάπτυξης φαρμάκων και σύνθετων θεραπευτικών σχημάτων για την αντιμετώπιση της Νόσου του Parkinson.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Γαρίνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής Ερευνών στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ

Τηλ: 2810-391246, email: garinis@imbb.forth.gr| http://www.garinislab.gr