Έκθεση ΙΤΕ: Καινοτόμες εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας στη σύγχρονη οικονομία και στην υπηρεσία της κοινωνίας | Νέα

Ανακοινώσεις

Έκθεση_ΙΤΕ:_Καινοτόμες_εφαρμογές_της_επιστήμης_και
15.01.2007

Έκθεση ΙΤΕ: Καινοτόμες εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας στη σύγχρονη οικονομία και στην υπηρεσία της κοινωνίας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, εγκαινίασε σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007 στον εκθεσιακό Πολυχώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης (Λεωφ. Μεσογείων 119, Αθήνα) την έκθεση ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) «Καινοτόμες εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας στη σύγχρονη οικονομία και στην υπηρεσία της κοινωνίας».

Εγκαινιάζοντας την Έκθεση ο κ. Δημήτρης Σιούφας αναφέρθηκε στη λειτουργία και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επιτελούμενο επιστημονικό και ερευνητικό έργο που διεξάγεται στα εποπτευόμενα Ινστιτούτα του Ιδρύματος.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΤΕ, κ. Αλκιβιάδης Χ. Παγιατάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιστημονική και τεχνολογική αριστεία με διεθνή κριτήρια, την οποία έχει κατακτήσει το ΙΤΕ, στους βασικούς παράγοντες για την εξαιρετική αυτή ανάπτυξη, και στον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει παίξει σε αυτή τη προσπάθεια η υποστήριξη από πλευράς ΓΓΕΤ και ΥΠΑΝ. Κατόπιν, έδωσε ως δώρο στον Υπουργό ένα ολόγραμμα ανάκλασης της «Θεάς των όφεων», που κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ.

Στo πλαίσιο της παρουσίασης των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΙΤΕ δόθηκε έμφαση σε μέρος των επιτευγμάτων του, όπως:

  • στην έρευνα και ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων και οργανολογίας που έχουν εφαρμογή στο πεδίο της διαγνωστικής και συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιολογικών μνημείων. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις:
  • αναλυτικής συσκευής LIBS, η οποία παρέχει αναλυτική πληροφορία σχετικά με τη στοιχειακή σύσταση υλικών που χρησιμοποιούνται σε έργα τέχνης και
  • συστήματος ολογραφίας που χρησιμοποιείται στη δομική ανάλυση έργων τέχνης. Επίσης, παρουσιάστηκαν ολογράμματα που έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριο ολογραφίας του ΙΤΕ.
  • Μικροηλεκτρονική σύνθετων ημιαγωγών για εφαρμογές στην κοινωνία της πληροφορίας και της νανοτεχνολογίας.
  • Καινοτομικές λύσεις για κυψέλες καυσίμου: Το κελί καυσίμου είναι μία υψηλής απόδοσης τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, που μετατρέπει με συνεχή τρόπο τη χημική ενέργεια ενός καυσίμου (Η2) σε ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Τα κελιά καυσίμου πολυμερικής μεμβράνης (PEMFC) είναι οι πιο ελπιδοφόροι υποψήφιοι για χρήση σε μέσα μεταφοράς. Το ενδιαφέρον με την τεχνολογία αυτή είναι ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον εξαιτίας της μειωμένης έως μηδενικής ρυπογόνου επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας και της μηδενικής ηχορύπανσης.
  • Καινοτόμος μικρορροϊκή συσκευή (chip) για πολλαπλασιασμό DNA και RNA με PCR και RT-PCR
  • Νανοτεχνολογία στην ανάπτυξη μεθόδων μοριακής διάγνωσης: καινοτόμος βιαισθητήρας (σε μορφή ταινίας ξηρών αντιδραστηρίων) για αναλύσεις υβριδισμού DNA που βασίζεται σε σύζευγμα νανοσωματιδίων χρυσού με ολιγονουκλεοτίδια.
  • Aeroglass: Διαφανείς θερμομονωτικές πλάκες με βάση αεροπηκτώματα (aero-gels) διοξειδίου του πυριτίου, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη οπτική διαφάνεια που έχει αναφερθεί παγκοσμίως και τη μικρότερη θερμική αγωγιμότητα από κάθε άλλο γνωστό υλικό. Τυπικές εφαρμογές είναι σε παράθυρα κτιρίων και σε επαγγελματικά ψυγεία. Η χρήση τους μπορεί να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά ~20% για θέρμανση & ψύξη κτιρίων και έως 60% για ψυγεία & καταψύκτες. Η τεχνολογία έλαβε ένα από τα Global 100 Eco-Tech Awards στην World Expo 2005, Japan.
  • Προηγμένα πακέτα λογισμικού με σημαντικές εφαρμογές: Υπολογιστικός προσομοιωτής της δημιουργίας λεπτών φιλμ ηλεκτρονικών υλικών σε καταλλήλως διαμορφωμένα υποστρώματα με φυσικοχημική οδήγηση (αντί για τη χρήση λιθογραφικής χάραξης), ως κρίσιμο βήμα στην αναδυόμενη τεχνολογία παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με την τεχνική ink-jet, σε συνεργασία με μεγάλη Ιαπωνική εταιρεία.
  • Ανάπτυξη και κατασκευή ευέλικτης οργανολογίας Raman για βιομηχανικές εφαρμογές: Η ευέλικτη οργανολογία μ-Raman επιτρέπει τον ταχύ και αξιόπιστο προσδιορισμό του μοριακού προσανατολισμού μακρομοριακών αλυσίδων εφελκυσμένων πλαστικών υλικών με μη-καταστροφικό τρόπο. Ο μοριακός προσανατολισμός των αλυσίδων σχετίζεται άμεσα με τις μηχανικές ιδιότητες πλαστικών σωλήνων και έτσι η εκτίμησή του κατά την διάρκεια της εξώθησης δίνει τη δυνατότητα αριστοποίησης των παραμέτρων παραγωγής και τη δημιουργία νέων βελτιωμένων υλικών.
  • «Ψηφιακή Κρήτη: Μεσογειακές Πολιτισμικές διαδρομές» που αφορά στη δημιουργία ενός πολιτισμικού πληροφοριακού συστήματος για την ανάδειξη σε ψηφιακή μορφή και διαχείριση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Κρήτης, από την προϊστορική εποχή μέχρι τους νεότερους και σύγχρονους χρόνους.
  • Εφαρμογές γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και τηλεπισκόπησης: πληροφοριακά συστήματα τα οποία έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης, επεξεργασίας και παρουσίασης χωρικών δεδομένων και τεχνικές για την μελέτη περιβαλλοντικών προβλημάτων και φαινομένων.
  • Διαδραστική εφαρμογή για την διάδοση του ήχου στη θάλασσα και παρουσίασης θαλάσσιων ήχων (φυσικούς και ανθρωπογενείς)
  • Κινητά υπολογιστικά συστήματα:
    1. Παρουσίαση του συστήματος συνεργατικού μηχανισμού εύρεσης θέσης, CLS.
    2. Παρουσίαση του συστήματος 7DS-Journal, ενός πολυμεσικού ημερολογίου για ταξιδιώτες, που χρησιμοποιεί το δυομότιμο κινητό υπολογιστικό μοντέλο.
  • Τεχνολογίες για την ηλεκτρονική ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία στην Κοινωνία της Πληροφορίας:
    1. Πλατφόρμα StarLight, που επιτρέπει τη δημιουργία και αναπαραγωγή «ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών βοηθημάτων, τα οποία είναι προσβάσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με Προβλήματα Όρασης.
    2. UA-Chess, ένα ηλεκτρονικό σκάκι, το οποίο μπορεί να παιχτεί μέσω οποιουδήποτε πλοηγού, από άτομα με διαφορετικές ικανότητες και προτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αναπηρία
    3. Access Invaders: μια καθολικά προσβάσιμη έκδοση του κλασσικού παιχνιδιού Space Invaders.
  • Ρομποτικές πλατφόρμες
    1. Ρομπότ Πλάτωνας: αυτόνομο ρομποτικό σύστημα με βραχίονα που του επιτρέπει να χειρίζεται αντικείμενα
    2. Ρομπότ ξεναγός Λεύκος
  • Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
    1. Υλοποίηση ενός μητροπολιτικού ασύρματου ΜΕSH Δικτύου στη πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη
    2. Μετρήσεις πεδίου και παρακολούθηση δικτύου:
      • μετρήσεις σε πολλαπλά επίπεδα: φυσικό επίπεδο ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, επίπεδο δικτύου και επίπεδο εφαρμογών
      • μετρήσεις ισχύος σήματος για έλεγχο συμμόρφωσης με εθνική νομοθεσία και διεθνείς κανονισμούς
  • Kατανεμημένα Υπολογιστική Συστήματα: Παρουσίαση του κόμβου του Hellas-Grid, που βρίσκεται στο ΙΤΕ-ΙΠ.
  • Βιοϊατρική Πληροφορική και Τεχνολογίες Ηλεκτρονικής Υγείας: Παρουσίαση του Πληροφοριακού Συστήματος που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ Κρήτης σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.
  • Παρουσίαση Πολιτισμικών Πληροφοριακών συστημάτων
  • Παρουσίαση δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI
  • Παρουσίαση της υπηρεσίας Safeline: ανοιχτή γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο Ίντερνετ
  • Παρουσίαση εφαρμογών της σύγχρονης Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας

    Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο Υπουργός έκοψε συμβολικά για το καλό του χρόνου το πλουμιστό κουλούρι Κρήτης, που προσέφεραν οι γυναίκες του Αγροτικού Οικοτεχνικού Συνεταιρισμού «Η Κρουσανιώτισσα». Η Έκθεση λειτουργεί από Δευτέρα 15/01/2007 έως και Παρασκευή 02/02/2007, και είναι ανοιχτή για το κοινό τις εργάσιμες ημέρες από τις 9:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ.

    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την:
    κα. Ελευθερία Κατσούλη
    Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΙΤΕ
    Τηλ.: 2810 391510
    E-mail: ekat@admin.forth.gr