Σημαντική συμβολή συνεργαζόμενου ερευνητή του ΙΤΕ σε καινοτόμο στοχευμένη θεραπεία της ογκογενούς οστεομαλακίας που δημοσιεύθηκε σε κορυφαίο ιατρικό περιοδικό | Νέα

Επιστημονικά Νέα

Σημαντική_συμβολή_συνεργαζ
11.09.2020

Σημαντική συμβολή συνεργαζόμενου ερευνητή του ΙΤΕ σε καινοτόμο στοχευμένη θεραπεία της ογκογενούς οστεομαλακίας που δημοσιεύθηκε σε κορυφαίο ιατρικό περιοδικό

Ο Δρ Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), συνέβαλε σημαντικά σε εργασία που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 10/9/20 στο περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), σε συνεργασία με ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στη Βηθέσδα του Μαίρυλαντ των ΗΠΑ. Το NEJM αναγνωρίζεται ως το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό στον κόσμο, καθώς κατέχει τον υψηλότερο παράγοντα αντίκτυπου από όλα τα γενικά ιατρικά περιοδικά (2019 Journal Impact Factor: 74.699, Πηγή Clarivate, 2020).

Η δημοσίευση αναφέρεται σε στοχευμένη θεραπεία της ογκογενούς οστεομαλακίας, η οποία είναι ένα σπάνιο παρανεοπλασματικό σύνδρομο που προκαλείται από υπερβολική έκκριση του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών-23 (FGF23) από έναν φωσφατουρικό μεσεγχυματικό όγκο. Η περίσσεια του FGF23 μέσω της σηματοδότησης του υποδοχέα του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών-1 (FGFR1) οδηγεί σε μείωση της νεφρικής επαναπορρόφησης φωσφόρου και της παραγωγής 1,25-διυδροξυβιταμίνης D, οδηγώντας σε υποφωσφαταιμία με επακόλουθη οστεομαλακία, οστικό πόνο, μυϊκή αδυναμία και κατάγματα. Η δημοσίευση παρουσιάζει τα ευρήματα θεραπείας που στοχεύει στον FGFR1 με θεαματική παλινδρόμηση της νόσου - κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας – εκτιμώμενη τόσο βιοχημικά όσο και απεικονιστικά με ολόσωμες υβριδικές μελέτες Ποζιτρονικής /Υπολογιστικής Τομογραφίας.

Ο Δρ Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης είναι πυρηνικός ιατρός με εξειδίκευση στις κλινικές και προ-κλινικές εφαρμογές της Ποζιτρονικής Τομογραφίας, ο οποίος συντονίζει το πρόγραμμα μοριακής απεικόνισης στο ΙΠ/ΙΤΕ και διατηρεί πολυετή συνεχιζόμενη συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας (NIDCR) στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στη Bethesda, Maryland, ΗΠΑ.

Η δημοσίευση στο "New England Journal of Medicine", μπορεί να αναζητηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2020399