Δίκτυο TWISTER: Χρήση καινοτόμων υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας | Νέα

Ανακοινώσεις

Δίκτυο_TWISTER:_Χρήση_καινοτόμων_υπηρεσιών_στην_πρ
07.03.2006

Δίκτυο TWISTER: Χρήση καινοτόμων υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2006 πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Υγείας του Χάρακα Αστερουσίων από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας, τα εγκαίνια του δικτύου Τwister το οποίο συνδέει το ΚΥ Χάρακα ασύρματα με όλα τα περιφερειακά του ιατρεία, Ασήμι, Μεσοχωριό, Μεταξοχώρι, Πύργο και Τεφέλι, ενώ παρέχονται παράλληλα καινοτόμες υπηρεσίες ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, τηλεσυμβούλευσης και τηλε-εκπαίδευσης.

Ακολούθησε ημερίδα με θέμα "Πληροφορική και Κέντρο Υγείας: Εφαρμογές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας", την οποία χαιρέτησαν ο κύριος Κεφαλογιάννης, υπεύθυνος της ΔΥΠΕ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι βουλευτές του νομού Ηρακλείου κκ Κεκέρογλου, Μπαντουβάς, Σχοιναράκη, Στρατάκης, και Φραγκιαδουλάκης, οι δήμαρχοι Κόφινα και Αστερουσιών, και ο κ Βρούχος διευθυντής της ΜΕΘ Βενιζελείου.

Το δίκτυο Twister συγχρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή επιτροπή στα πλαίσια του έργου «terrestrial wireless infrastructure integrated with Satellite communications for e-rural (2004-07)» και έχει στόχο την ανάπτυξη και αποδοχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στον χώρο της Υγείας καθώς και την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας σε απομονωμένες περιοχές. Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) έχει αναλάβει τον συντονισμό της εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Κρήτης και φορείς υγείας των ΔΥΠΕ Κρήτης & Νοτίου Αιγαίου.

Με το δίκτυο Twister, γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την κοινωνία της πληροφορίας με τις νέες τεχνολογίες να τίθενται στην υπηρεσία της υπαίθρου και την Κρήτη να πρωτοπορεί ακόμα μια φορά παρέχοντας ηλεκτρονικό φάκελο υγείας στα περιφερειακά ιατρεία του νησιού και την δυνατότητα μαθημάτων εξ' αποστάσεως στην επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική. Εκτός από τον Χάρακα το έργο θα εφαρμόζεται στο ΚΥ Κανδάνου και τα περιφερειακά ιατρεία του, Παλαιόχωρα, Ροδοβάνι, και Βουκολιές, όπως και στο ΚΥ Σαντορίνης και τα περιφερειακά ιατρεία στην Ανάφη, την Σίκινο, την Φολέγανδρο, και την Θηρασιά.

Με το έργο αυτό το ΙΤΕ φιλοδοξεί να φέρει για μια ακόμα φορά την Έρευνα και την Τεχνολογία στην υπηρεσία του πολίτη, συμβάλλοντας στη συνέχεια της φροντίδας υγείας των πολιτών μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, την βελτίωση του χρόνου απόκρισης στα επείγοντα περιστατικά που διακομίζονται στο Ηράκλειο, και στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ ΕΚΑΒ Κρήτης και των μονάδων υγείας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την:
κα. Κατερίνα Χρονάκη
Εργαστήριο Βιοϊατρικής Πληροφορικής, Ινστιτούτο Πληροφορικής
Τηλ. 2810 391691
E-mail: chronaki@ics.forth.gr