Επιστημονικά Νέα
Ερευνητές του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ ανακάλυψαν ότι βλάβες στο DNA των λιποκυττάρων προκαλούν χρόνια φλεγμονή και επιπλοκές στο μεταβολισμό κατά τη γήρανση
Η φλεγμονή λειτουργεί σαν σωσίβιο που επιτρέπει την απόκρουση διάφορων βακτηρίων, ιών και παρασίτων που προσβάλλουν τον οργανισμό μας. Ωστόσο, ο μηχανισμός της φλεγμονής είναι επίσης υπεύθυνος και για την απομάκρυνση κυττάρων που φέρουν βλάβες στο σώμα μας. Με τη γήρανση, ο αριθμός αυτών των κυττάρων αυξάνεται. Έτσι η φλεγμονή από οξεία γίνεται χρόνια. Σε νεότερες ηλικίες η φλεγμονώδης απόκριση του οργανισμού μας εναντίον εκείνων των κυττάρων ή των ιστών που φέρουν βλάβες στο σώμα μας συμβάλλει θετικά στην υγεία. Όμως με τη πάροδο του χρόνου η χρόνια φλεγμονή προκαλεί σοβαρές επιπλοκές που εκδηλώνονται στη μέση και προχωρημένη ηλικία.
Πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στο έγκριτο περιοδικό CellMetabolism (http://www.cell.com/cell-metabolism/) οδήγησε στην αποκάλυψη ότι βλάβες στο DNAτων λιποκυττάρων προκαλούν σταδιακά χρόνια φλεγμονή στο λιπώδη ιστό με δυσμενείς συνέπειες για τον μεταβολισμό μας κατά τη γήρανση.
Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε γενοτοξικούς παράγοντες που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του παρεμποδίζοντας τη λειτουργία κάθε κυττάρου. Για την επιδιόρθωση των βλαβών στο DNA, τα κύτταρα ενεργοποιούν ένα από τους πλέον διαδεδομένους μηχανισμούς στα θηλαστικά, το μηχανισμό επιδιόρθωσης νουκλεοτιδίων (Nucleotide Excision Repair, NER). Η σπουδαιότητα του μηχανισμού NER για τον άνθρωπο προκύπτει από μια σειρά σπάνιων συνδρόμων. Πολλοί ασθενείς με μεταλλαγές σε γονίδια του NERγερνούν πρόωρα και εμφανίζουν ραγδαία απώλεια του λιπώδους ιστού.
Μέχρι σήμερα, τα αίτια της απώλειας του λιπώδους ιστού σε ασθενείς με σύνδρομο NERόσο και σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας παρέμεναν αδιευκρίνιστα.
Χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που έφεραν μεταλλαγές σε ένα γονίδιο του NERκαι γερνούσαν πρόωρα, η ερευνήτρια του ΙΜΒΒ Ισμήνη Καρακασιλιώτη μαζί με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ αναπληρωτή καθηγητή Δρ. Γιώργο Γαρίνη, αποκάλυψαν ότι η απώλεια του λιπώδους ιστού οφείλεται στη σταδιακή συσσώρευση βλαβών στο DNAτων λιποκυττάρων. Οι μελέτες τους έδειξαν ότι οι βλάβες στο DNAτων λιποκυττάρων ενεργοποιούν παθογενετικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή προκαλώντας έτσι τη σταδιακή νέκρωση του λιπώδους ιστού και μια σειρά συστημικών επιπλοκών στο μεταβολισμό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύονται σήμερα εμπλέκουν για πρώτη φορά τη συσσώρευση βλαβών στο DNAσε παθήσεις του λιπώδους ιστού, συμπεριλαμβανομένου και εκείνων που παρατηρούνται σε διάφορες μορφές λιποδυστροφίας. Ειδικά, τα ευρήματα είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την πρόληψη ή την θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με το λιπώδη ιστό και το μεταβολικό σύνδρομο στη τρίτη ηλικία.
Στη συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια συμμετείχαν επίσης η Ειρήνη Καμηλέρη, η Γεωργία Χατζηνικολάου, ο Θεόδωρος Κωστέας, η AdriaRobinson, η TaniaRozgaja, η Ελένη Βεργαδή, ο Γιάννης Τσαμαρδίνος, ο Χρήστος Τσατσάνης και η LauraNiedernhofer.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον:
Δρ. Γιώργο Γαρίνη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο ερευνητή στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ.
http://www.imbb.forth.gr/people/garinis/index.html
Τηλ: 2810-391246
Email: garinis@imbb.forth.gr