Εκδηλώσεις
16:00
Σεμινάριο με θέμα: "Περιβαλλοντική εγκληματολογία - Ταυτοποίηση υπαιτίων πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης. Πρότυπο ΕΛΟΤ EN 15222"
Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), οδός Σταδίου - Πλατάνι Πάτρας, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 (ώρα 16.00).
Εισηγητής θα είναι ο Δρ. Θεοφύλακτος Σαββίδης, προϊστάμενος Χημικής Υπηρεσίας Ελευσίνας, Γενικό Χημείο του Κράτους.
Θα υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης του σεμιναρίου, μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://iceht-forth.webex.com/meet/Seminar
Περίληψη: Ο κλάδος της εγκληματολογίας ο οποίος ασχολείται με εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος είναι η Περιβαλλοντική Εγκληματολογία (Environmental Forensics) και ορίζεται ως ο συνδυασμός της περιβαλλοντικής με την αναλυτική χημεία ο οποίος οδηγεί σε αποτελέσματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια της δικαιοσύνης για τον επιμερισμό ευθυνών. Η έρευνα περιλαμβάνει το τι βρίσκεται στο περιβάλλον και από που προήλθε σε συνδυασμό με την ποινική δίωξη των υπευθύνων οι οποίοι παρέβησαν συγκεκριμένες διατάξεις σχετικών Νόμων. Η ανάγκη κοινής αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης παρουσιάστηκε ως επιτακτική ανάγκη το 2002 όταν μετά από περιστατικό σύγκρουσης δύο φορτηγών πλοίων στην ΑΟΖ της Γαλλίας (περίπου 20 μίλια από τις Γαλλικές ακτές, στο κανάλι της Μάγχης). Στο περιστατικό ενεπλάκησαν τρεις χώρες και πέντε κρατικά εργαστήρια. Τα αποτελέσματα δεν ήταν συγκρίσιμα και υπήρχαν πολλές αντιφάσεις. Γεννήθηκε έτσι ένα δίκτυο επίσημων κρατικών εργαστηρίων (Bonn-OSInet) το 2005, υπό το γενικό πλαίσιο της συνθήκης της Βόννης, υπεύθυνων για την ταυτοποίηση των υπαιτίων πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης.
Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν ισχυρές βάσεις συνεργασίας μεταξύ των εργαστηρίων-χωρών με κοινά αποδεκτό τρόπο δειγματοληψίας και μεθόδου ανάλυσης, ενώ ετήσιες διεργαστηριακές ασκήσεις και συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν τα εργαστήρια βοηθούν ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η απόδοσή τους. Μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής κατέληξε ως δημοσιευμένο Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 15222 (2023) το οποίο τυγχάνει ευρείας αποδοχής. Τόσο το πρότυπο όσο και ο τρόπος εφαρμογής του στην πράξη θα είναι το αντικείμενο της παρουσίασης αυτής.
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Δρ. Θεοφύλακτου Σαββίδη.
Διδάκτορας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (1996) και υπότροφος του ΕΙΧΗΜΥΘ (1988). Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Institute Français du Pétrole στη Γαλλία (1997-1998). Εργάσθηκε στο Τμήμα Χημείου της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. (1999-2002) και από το 2002 και μετά εργάζεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Στη Χημική Υπηρεσία Ελευσίνας βρίσκεται από το 2004 ενώ από το 2010 και μετά προΐσταται αυτής. Έχει εκπαιδευτεί σε θέματα μικροανάλυσης με διασπορά ακτίνων Χ (EDX) σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης καθώς και ανάλυσης ιχνοστοιχείων και καταλοίπων πυροβολισμών και συμμετέχει σε κλειστή ομάδα εμπειρογνωμόνων υπευθύνων για την ταυτοποίηση των υπαιτίων πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης (ΒΟΝΝ-OSINet – Oil spill Identification Network of Experts within the Bonn-Agreement).