Το ΔΣ του ΙΤΕ για την απώλεια του Γρηγόρη Σηφάκη, ιδρυτικού μέλους του ΙΤΕ και πρώτου Διευθυντή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών | Νέα

Ανακοινώσεις

Το_ΔΣ_του_ΙΤΕ_για_την_απώλεια_του_Γρηγόρη_Σηφάκη,_
19.06.2023

Το ΔΣ του ΙΤΕ για την απώλεια του Γρηγόρη Σηφάκη, ιδρυτικού μέλους του ΙΤΕ και πρώτου Διευθυντή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με βαθύτατη θλίψη αναγγέλλει τον θάνατο του Γρηγόρη Σηφάκη, Ιδρυτικού Μέλους του ΙΤΕ και πρώτου Διευθυντή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) επί επτά έτη, που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023, σε ηλικία 88 ετών.

Ο Γρηγόρης Μ. Σηφάκης (Ηράκλειο 1935 – Αθήνα 2023) ήταν ομότιμος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Alexander S. Onassis Professor της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και του νεοελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1992-2003), καθώς και διακεκριμένο μέλος του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).

Πέραν των επιστημονικών του επιτευγμάτων, το όραμά του για την παιδεία και την έρευνα και η ικανότητά του στη διοίκηση υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία του ΙΤΕ, του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΤΕ, στο οποίο συνέβαλε στον εμπλουτισμό του με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την εκδοτική του δραστηριότητα. Ηγήθηκε για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ στο Ρέθυμνο, του οποίου υπήρξε και ο πρώτος Διευθυντής (1985-1992) συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο και την ανάπτυξή του. Yπήρξε ιδρυτικό μέλος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και διευθυντής επί σειρά ετών της εκδοτικής τους σειράς «Συμβολές στις επιστήμες του ανθρώπου». Και βέβαια σφράγισε με τη δραστηριότητά του την πορεία του Πανεπιστημίου Κρήτης του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στο διάστημα 1981-1987.

Είχε διδάξει στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. Στα νεανικά του χρόνια ευτύχησε να μαθητεύσει κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους, τον φιλόλογο Μενέλαο Παρλαμά και τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα στην Κρήτη, τον Θρασύβουλο Σταύρου στην Αθήνα. Αργότερα, κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο (1961-1964), παρακολούθησε τους καθηγητές T.B.L. Webster (υπό την επίβλεψη του οποίου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή για το ελληνιστικό θέατρο), E. G. Turner, R. G. Winnington-Ingram, A. M. Dale κ.ά.

Οι τομείς της επιστημονικής του ειδίκευσης αφορούσαν το αρχαίο δράμα, την ιστορία του αρχαίου θεάτρου και τη θεωρία της λογοτεχνίας, με έμφαση στον παραδοσιακό χαρακτήρα και το λογοτυπικό ύφος της ποίησης από τον Όμηρο έως τον Διγενή, τον Ερωτόκριτο και το δημοτικό τραγούδι.

Μεταξύ των έργων του: «Parabasis and animal choruses» (The Athlone Press, 1971), «Για μια ποιητική του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1988), «Μπέλα Μπάρτοκ και δημοτικό τραγούδι» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1997) «Aristotle on the function of the tragic poetry» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2003), «Ζητήματα ποιητικής, φιλολογίας και λαογραφίας» (Κίχλη, 2016), ενώ προς τιμήν του έχει κυκλοφορήσει ο τόμος «Παραχορήγημα. Μελετήματα για το αρχαίο θέατρο» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2010).

Η κηδεία του Γρηγόρη Σηφάκη θα γίνει στην Αθήνα την Τρίτη 20 Ιουνίου στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου στις 16:00.