Εκλογή Διευθυντή στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής | Νέα

Ανακοινώσεις

Εκλογή_Διευθυντή_στο_Ινστι
24.04.2023

Εκλογή Διευθυντή στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής

Ο Δρ. Θεόφιλος Ιωαννίδης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ, εξελέγη Διευθυντής του Ινστιτούτου την 20η Μαρτίου 2023 και διορίσθηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου την 10η Απριλίου 2023.

Η εκλογή πραγματοποιήθηκε από επταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης που ορίσθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με Προέδρο τον Καθηγητή κ. Διονύσιο Βλάχο (Πανεπιστήμιο Delaware, ΗΠΑ).

Σύντομο βιογραφικό

Ο Θεόφιλος Ιωαννίδης είναι διπλωματούχος χημικός μηχανικός (ΕΜΠ, 1986) με διδακτορικό στη χημική μηχανική από το Πανεπιστήμιο Πατρών (1991). Εκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech, 1991-1993), στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ) το διάστημα 1993-1997. Εξελέγη Εντεταλμένος Ερευνητής στο ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ το 1997 και είναι Διευθυντής Ερευνών στο μετονομασθέν πλέον ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ από το 2008. Διαθέτει εκτενή διδακτική εμπειρία ως μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2011-2019) και έχει επιβλέψει οκτώ διδακτορικές διατριβές. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στα ακόλουθα πεδία: (α) ετερογενής κατάλυση και σχεδιασμός καταλυτικών διεργασιών, (β) διαχωρισμοί αερίων μέσω μεμβρανών, (γ) λειτουργικά πορώδη υλικά με εφαρμογή στην ηλεκτροχημική αποθήκευση ενέργειας, στην θερμομόνωση κτιρίων, κ.α. Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά υψηλής απήχησης. Είναι Ακαδημαϊκός Εκδότης του περιοδικού Chemical Engineering Journal του οίκου Elsevier από το 2018. Έχει συμμετάσχει/συντονίσει πλειάδα εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων και ήταν μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) στον τομέα της Ενέργειας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας το διάστημα 2018-2020. Εχει λάβει το βραβείο Global 100 Eco-Tech Award στη Διεθνή Εκθεση Expo 2005 στη Nagoya της Ιαπωνίας (Σεπτέμβριος 2005) για την τεχνολογία “Διαφανής θερμική μόνωση”.