Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης | Νέα

Ανακοινώσεις

Το__Ίδρυμα_Τεχνολογίας_και_Έρευνας_στην_86η_Διεθνή
09.09.2022

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), συμμετείχε με εκθέματα και ομιλίες στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 10-18 Σεπτεμβρίου, στο περίπτερο 7, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο stand 5 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Το ΙΤΕ, με έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο Ερευνητικό Ίδρυμα της χώρας, με 10 Ινστιτούτα και παρουσία σε 8 πόλεις της Ελλάδας.

Ο καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του ΙΤΕ, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), έδωσε ομιλία με θέμα: «Η Έρευνα και η Καινοτομία ως πυλώνες της Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης: Η αποστολή του ΙΤΕ», την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 13.00 – 13.30.

Η Κατερίνα Παπαδούλη, Επικεφαλής Μονάδας Εθνικών Σημείων Επαφής του Δικτύου Πράξη του ΙΤΕ, μίλησε για τη Χρηματοδότηση για Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Ορίζοντα Ευρώπη, τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 21.00-21.30.

Εκθέματα

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής παρουσίασε τη μοναδική Εκάτη, ένα ρομποτικό σύστημα εξολοκλήρου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής, με ικανότητες βάδισης και αναρρίχησης. Η ξεχωριστή, βιολογικά εμπνευσμένη, σχεδίασή της, με τις ειδικά σχεδιασμένες βεντούζες, επιτρέπουν στην Εκάτη να προσκολλάται σε οποιαδήποτε επιφάνεια ανεξάρτητα από την κλίση, έως και ανάποδα. Οι δυνατότητες αυτές καθιστούν την Εκάτη ένα ιδανικό σύστημα για αποστολές επιθεώρησης, έρευνας και διάσωσης, και συλλογής δεδομένων σε δύσβατες περιοχές

.

Το ρομποτικό σύστημα "Εκάτη"

Ο Spike είναι ένα ευέλικτο κινητό ρομπότ στο οποίο έχουν αναπτυχθεί αλγόριθμοι για πλοήγηση ακόμη και σε ανώμαλα εδάφη, όπως σε επίπεδα με απότομες κλίσεις ή και σκαλιά. Έχει τη δυνατότητα να εξερευνά δύσκολα προσπελάσιμους χώρους, επιτρέποντας την αυτοματοποίηση εργασιών ρουτίνας, όπως επιθεώρησης, παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων, με ασφάλεια και ακρίβεια.

Το ρομπότ "Spike"

Το «Έξυπνο Ντουλάπι - Smart Cupboard» (https://ami.ics.forth.gr/el/project/smart-cupboard/) αποτελεί ένα καινοτόμο σύστημα αποθήκευσης για την κουζίνα ενός σπιτιού και μπορεί να εξυπηρετήσει ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Παρακολουθεί τις ενέργειες, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του χρήστη και αντιδρά κατάλληλα. Ενδεικτικά, αναγνωρίζει τα αντικείμενα, ενημερώνει για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων που περιέχονται, για σύντομες ημερομηνίες λήξης, ανάγκη αναπλήρωσης προϊόντων, ενώ καθιστά πιο εύκολη τη διαδικασία προετοιμασίας γευμάτων.

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας παρουσίασε ωφέλιμους μικροοργανισμούς της Ελληνικής μικροβιακής χλωρίδας και πώς μπορούν να αποτελέσουν μια βιώσιμη λύση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και την επισιτιστική ασφάλεια. Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες οι οποίες περιλαμβάνουν την προστασία των καλλιεργειών από το βιοτικό (παθογόνα) και αβιοτικό (αλατότητα, ξηρασία, κ.α.) στρες, και μπορούν να αποτελέσουν μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, η απομόνωση και η μελέτη ωφέλιμων μικροβίων, από οργανισμούς που ζουν σε ακραία περιβάλλοντα, έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων αντιμικροβιακών ουσιών που δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν νέα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση πολυανθεκτικών παθογόνων του ανθρώπου και των ζώων. (https://www.imbb.forth.gr/imbb-people/en/sarris-home).

Το κοινό γνώρισε επίσης τη φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης PEBBLE qcLAMP Platform, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία-τεχνοβλαστό του ΙΤΕ, BIOPIX DNA TECHNOLOGY (https://biopix-t.com/). Η συσκευή παράγεται με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και η καινοτομία της έγκειται στη μεγάλη ακρίβεια κατά την ανίχνευση γενετικού υλικού η οποία γίνεται σε πραγματικό χρόνο και στο γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον με έλλειψη υποδομών (μακριά από εργαστήρια). Η συσκευή είναι οικονομικά προσιτή σε όλους, η λειτουργία της είναι εύκολη καθώς ελέγχεται μέσω μίας συσκευής Android, και μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με μπαταρία. Εκτός από το PEBBLΕ, η εταιρία έχει αναπτύξει και τα συμβατά σε αυτό διαγνωστικά σύνολα COV19 qcLAMP kit για την ανίχνευση του κορονοϊού και FLU A qcLAMP kit, για την ανίχνευση της γρίπης τύπου Α, αντίστοιχα.

To κιτ EnzyQuest SARS-CoV-2 RT-qPCR_IVD είναι μια μοριακή δοκιμή RT-PCR σε πραγματικό χρόνο, η οποία προορίζεται για την ποιοτική ανίχνευση του RNA του SARS-CoV-2 που εξάγεται από τύπους ανθρώπινων αναπνευστικών δειγμάτων για την ανίχνευση της νόσου COVID-19. Η EnzyQuest (https://enzyquest.com/) είναι μια νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη ενζύμων/ αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται σε ερευνητικές μεθόδους στη Βιοτεχνολογία και στη Μοριακή Διάγνωση. Είναι εντυπωσιακό ότι είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που, μεταξύ άλλων, δεν εισάγει αλλά δημιουργεί το δικό της κιτ RT-PCR. Στις πρόσφατες επιτυχίες της εταιρείας συγκαταλέγονται η ανάπτυξη μοριακής τεχνικής για την ανίχνευση μεταλλαγών του κορονοϊού, συνδράμοντας στον επιδημιολογικό τους έλεγχο, καθώς και η ανάπτυξη και εφαρμογή του πρωτοκόλλου ανίχνευσης του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης.