Ερευνητική Μελέτη αποκαλύπτει την ταχεία "μετάλλαξη" της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από καύση βιομάζας | Νέα

Ενέργεια, Περιβάλλον, Γεωπληροφορική

Ερευνητική_Μελέτη_αποκαλύπ
15.12.2020

Ερευνητική Μελέτη αποκαλύπτει την ταχεία "μετάλλαξη" της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από καύση βιομάζας

Έρευνα των καθηγητών Αθανάσιου Νένε και Σπύρου Πανδή του Κέντρου Μελετών για την Ποιότητα του Αέρα και της Κλιματικής Αλλαγής (C-STACC; http://cstacc.iceht.forth.gr) του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ http://www.iceht.forth.gr),ανακάλυψε χημικό μηχανισμό που οδηγεί στην ταχύτατη παραγωγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις εκπομπές καύσης βιομάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο άγνωστος μέχρι σήμερα μηχανισμός αλλάζει ριζικά την εικόνα που έχουμε για την παραγωγή ρύπανσης από καύση βιομάζας και μπορεί να εξηγήσει τα παράδοξα υψηλά επίπεδα οξειδωμένων οργανικών σωματιδίων σε αστικές περιοχές τις χειμερινές περιόδους. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERC, PyroTRACH(https://twitter.com/pyrotrach),δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από τους Kodrosetal. (εδώ) στο διεθνές περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, των ΗΠΑ.

Δείτε το πλήρες δελτίο τύπου εδώ

Απεικόνιση του νέου μηχανισμού οξείδωσης. Όζον (O3) αναμιγνύεται με αέριες μάζες που περιέχουν τις εκπομπές καπνού (BB) και οξειδίων του αζώτου (NOx). Τα NOx αντιδρούν με το όζον και παράγουν τη νιτρική ρίζα (ΝΟ3) που προκαλεί την ταχεία οξείδωση του καπνού.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Νένες (αριστερά), o Δρ. Νικόλαος Σηφάκης, Υπεύθυνος Επιστημών της Γης στον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERCEA) (μέση) και ο καθηγητής Σπύρος Πανδής (δεξιά) στο εργαστήριο καύσης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εκπομπών καύσης βιομάζας. Στη συνέχεια, οι εκπομπές μεταφέρονται στον Θάλαμο Προσομοίωσης του CSTACC.

Ο θάλαμος προσομοίωσης του CSTACC, που χρησιμοποιήθηκε για την οξείδωση του καπνού βιομάζας υπό ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.