Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ιδρύθηκε το 1983 και είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας, με διεθνή αναγνώριση, υπερσύγχρονες υποδομές και προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης.
Ινστιτούτα
Ερευνητικές Ομάδες
Ενεργά Έργα
Άνθρωποι
Ερευνητικά Επιτεύγματα
Το διαστημικό τηλεσκόπιο IXPE της NASA λύνει το μυστήριο της δημιουργίας ακτίνων Χ στις μαύρες τρύπες
Πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters: Νέα ευρήματα από μια διεθνή ομάδα αστροφυσικών, με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον διάσημο δορυφόρο IXPE της NASA, αποκάλυψαν τον μηχανισμό που δημιουργεί τη φωτεινή ακτινοβολία ακτίνων Χ, η οποία σχετίζεται με τους εξαιρετικά ισχυρούς πίδακες πλάσματος που ξεπηδούν από υπερμαζικές μαύρες τρύπες.
Η Κρήτη φιλοξενεί Διεθνές Συνέδριο Νευροεπιστημών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ)
Tο Διεθνές Συνέδριο Νευροεπιστημών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ), με τίτλο «Κυτταρική Βιολογία του Νευρικού Συστήματος», διεξάγεται 5-8 Μαΐου 2025, στο ξενοδοχείο Fodele Beach, στην Κρήτη, με την ενεργό συμμετοχή και συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.
Τελευταία Νέα
Έξυπνοι Καθρέφτες για Καλύτερη Ζωή: Το Έργο MAYA υποστηρίζει Εφήβους και Νέους Ενήλικες μετά τον Καρκίνο
Το έργο MAYA, ακρωνύμιο του “Έξυπνοι Καθρέφτες για καλύτερη ζωή των Εφήβων και Νέων Ενηλίκων μετά τον Καρκίνο", πραγματοποίησε επίσημα την εναρκτήρια συνάντησή του στο Τολέδο της Ισπανίας, στις 25-26 Ιουνίου 2025. Το έργο MAYA, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe – Έρευνα και Καινοτομία, είναι ένα τετραετές έργο με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην Ελλάδα, και αποτελείται από μία κοινοπραξία 16 εταίρων από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών-μελών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κοινοπραξία εκπροσωπείται από πανεπιστήμια και ερευνητές, συμβουλευτικές εταιρείες, ιατρικά κέντρα-νοσοκομεία, συλλόγους ασθενών και κατασκευαστές τεχνολογίας έξυπνων καθρεφτών, μεταξύ άλλων.
Τελετή Ονοματοδοσίας του Νέου Τηλεσκοπίου «200+» στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα
Το υπερσύγχρονο νέο τηλεσκόπιο το οποίο απέκτησε πρόσφατα το διεθνώς αναγνωρισμένο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, έλαβε επισήμως το όνομα «200+», σε τελετή που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 23 Ιουλίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με τιμώμενο πρόσωπο την κα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, Προέδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».Το νέο τηλεσκόπιο αποκτήθηκε χάρη στη χορηγία 410.000 ευρώ από την Επιτροπή και αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες για την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία στην Κρήτη και στην Ελλάδα.
Εκδηλώσεις
“Σημείο Επαφής”: ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΣΤ’ ΆΛΛΑ Τ’ ΆΣΤΡΑ
ΝANOTEXNOLOGY 2025 Matchmaking Event
Πρόσκληση συμμετοχής στο 2ο PRAXI x Brookstreet Pitching Competition
Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Το ΙΤΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και τα Ινστιτούτα του, έχουν τεθεί στη διάθεση της Πολιτείας και των Υγειονομικών Αρχών, ώστε να συμβάλλουν με το υψηλό επίπεδο υποδομών και τεχνογνωσίας που διαθέτουν, στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας της νόσου COVID-19.